Weetjes

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar wordt vaak gevierd met prachtige drakendansen en leeuwendansen. Een drakendans is vaak een opvoering van een grote draak die door meerdere personen wordt voortbewogen (vaak buiten op straat).

Leeuwendans

Een leeuwendans bestaat uit een leeuw die door twee personen voortbewogen wordt. De leeuwendans komt het meeste voor. De leeuw is in staat om het kwaad te verjagen (samen met het luide tromgeroffel), en soms huren winkeleigenaren (in de shopping malls) een leeuwendans ceremonie in voor de zegening van hun winkel in het nieuwe jaar. De leeuw loopt dan door de winkel, en krijgt wat te eten van de eigenaar. Er zijn ook leeuwendans wedstrijden. Daarbij zie je de leeuwen behendig over diverse verhoogde pilaren springen (wat een zeer acrobatisch hoogstandje is).

Drakendans

De drakendans (Chinees: 舞龍; Pinyin: wǔ lóng) is een zeer kenmerkende en opvallende volksdans binnen de Chinese cultuur. Bij deze dans vormen een aantal mensen een lange Chinese draak, de voorste in de stoet draagt de kop van de draak en de rest vormt het lichaam. De draak kan van verschillende materialen, zoals hout, stof en crêpepapier, zijn gemaakt.

Drakenbootfeest

Het drakenbootfeest is een jaarlijkse feestdag die wordt gehouden op de vijfde dag van de vijfde maanmaand. Het wordt al meer dan 2,000 jaar jaarlijks gehouden en het herdenkt de patriottische dichter Qu Yuan (340-278 v. Chr.). Het is het op twee na grootste festival van de Chinese kalender, na het Chinees Nieuwjaar en het midherfstfestival. Het is een prachtig gezicht om de vloot van als draken gedecoreerde boten te zien racen naar de finish, de roeiers die hun roeispanen tegelijk bewegen in een vloeiende lijn terwijl de drummer een vast ritme bonst.

Midherfstfestival

Het midherfstfestival wordt ieder jaar in september gevierd, op de 15e dag van de 8e maanmaand. Midherfstfestival is ook wel bekend als het Maanfestival of Maanfeest. Op deze dag komen familieleden bijeen om de heldere volle maan te waarderen, ’s avonds maangebak te eten en sterke verlangens te uiten jegens hun thuis en denken aan familieleden die ver weg wonen. Het is het op 1 na grootste jaarlijkse feest in China.